Altijd een locatie in de buurt Altijd een locatie in de buurt

Kwalitatief hoogwaardige opleidingen Kwalitatief hoogwaardige opleidingen

Welke bijscholing moet je volgen?

Welke bijscholing moet je volgen?

Welke bijscholingen moeten rijinstructeurs volgen om hun WRM pas geldig te houden

Bijscholing WRM

Ben je reeds bevoegd rijinstructeur en wil je graag rijinstructeur blijven? Dan dien je de verplichte WRM bijscholing te volgen en tijdig een VOG in te dienen bij het IBK. 
Wij hebben voor jouw de belangrijkste regels met betrekking tot de bijscholing voor rijinstructeurs op een rijtje gezet. 


Praktische bijscholing rijinstructeur
Elke rijinstructeur die zijn WRM certificaat geldig wil houden moet de praktische bijscholing met goed gevolg afleggen. De praktijkbegeleiding wordt afgenomen door een examinator van het IBKI. RIS instructeurs kunnen hun praktijkbegeleiding afleggen bij een RIS begeleider van het CBR. Indien je zakt voor je eerste praktijkbegeleiding heb je twee keer de mogelijkheid om een herexamen te doen. Indien je  voor het derde examen zakt, moet je het educatief traject volgen.

Tijdens het examen geef je les aan een echte CBR leerling. Je mag dus niet op examen gaan met een leerling die zijn rijbewijs al heeft voor de betreffende categorie. Tevens mag je niet op examen gaan met een leerling die zijn TTT of CBR examen reeds heeft gedaan. 
Houdt er rekening dat de leerling beschikt over een voldoende voertuigbeheersing moet beschikken. Het meenemen van leerlingen die de voertuigbediening nog niet onder controle hebben is niet toegestaan.

Het lesonderwerp, dat je geeft tijdens het examen, moet een nieuw aan te leren lesonderwerp zijn. De leerling mag de les dus nog niet eerder gehad hebben. Tevens dient de les aan te sluiten bij het werkelijke rijniveau van de leerling. Bij de controle van het aanvangsniveau beoordeelt de examinator het rijniveau van de leerling. Als het rijniveau niet aansluit bij de instructiekaart of het lesdoel, kan de examinator in overleg met jouw een ander lesonderwerp kiezen. Het advies van de RIS begeleider of IBKI examinator is hierbij leidend.

Een geslaagde opleiding A,C,D of T telt als een praktische bijscholing
Indien je slaagt voor de opleiding A,C,D of T rijinstructeur telt dat mee als een praktische bijscholing. Dit geldt niet als je slaagt voor de opleiding rijinstructeur aanhangwagen (E).

Educatief traject voor rijinstructeurs
Rijinstructeurs die hun theoretische WRM bijscholingscursussen gevolgd hebben, tijdig een VOG hebben ingediend bij IBKI en 3x een onvoldoende gehaald hebben voor hun praktijkbegeleiding komen in het educatief traject terecht.
Je krijgt dan een verlenging van 6 maanden van je WRM pas. Deze 6 maanden gaan in op de vervaldatum van je WRM pas. In deze 6 maanden moet je vervolgens 3 dagen ( 6 dagdelen) scholing volgen. Na de scholing moet je opnieuw praktijkexamen doen. Indien je dan weer zakt kom je wederom in het educatief traject terecht. Je bevoegdheid verloopt dus niet, zolang je tijdig je scholing doet.
De scholing is op maat gemaakt en kun je uiteraard volgen bij Lenoir Opleidingen. Kilk voor meer informatie over het educatief traject op onderstaande link.
https://www.allesvoorrijinstructeurs.nl/educatieftraject.html

Theoretische bijscholing
Iedere rijinstructeur, die zijn WRM pas geldig wil houden moet 6 dagdelen (3 dagen) theoretische bijscholing volgen. Eén van de bijscholingscursussen moet gaan over wet- en regelgeving . Momenteel zijn er drie bijscholingscursussen beschikbaar over wet en regelgeving namelijk: bijscholing 28 Vernieuwingen en belangrijkste onderdelen van het RVV, bijscholing 62 WVW of bijscholing 64 Basisbeginselen RVV.

Indien je de theoretische bijscholing hebt afgerond voor 01 april 2020 geldt deze verplichting niet. De andere twee bijscholingsonderwerpen mag je zelf kiezen. Belangrijk daarbij is dat  je in één periode één bijscholingsonderwerp maar één keer mag volgen.

 

Stagementor
Rijinstructeurs die voor 1 april 2017 hun WRM bevoegdheid hebben gehaald zijn bevoegd om stagiaires te begeleiden. Zij zijn dus stagementor. Als je na 1 april 2017 je WRM certificaat hebt gehaald moet je minimaal vijf  jaar rijinstructeur zijn en de WRM bijscholingscursus Stagementor hebben gevolgd om als stagementor te mogen optreden. Deze regeling geldt per categorie. Het kan dus zijn dat een rijinstructeur bijvoorbeeld bij de auto als stagementor mag optreden, maar dat hij dit niet mag voor de motor.

VOG
Alle rijinstructeurs die hun WRM pas willen verlengen moeten een Verklaring Omtrent Gedrag inleveren bij IBKI. Deze VOG moet ingediend zijn voordat je WRM pas verloopt en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
De VOG kun je digitaal aanvragen via de website van IBKI bij Justis of bij het gemeentehuis. Digitaal aanvragen is via de website van IBKI is het gemakkelijkste en het goedkoopste. 
Houdt er rekening mee dat de aanvraag van een VOG enkele weken kan duren. Ben dus op tijd met het aanvragen van je VOG! Indien je de VOG te laat inlevert is je WRM pas niet meer geldig!!

Nieuwe WRM bevoegdheidspas
Vanaf 1 juli 2020 worden WRM passen voorzien van een pasfoto en een handtekening van de bevoegde rijinstructeur. Deze gegevens krijgt het IBKI uit het rijbewijsregister van de RDW. Het is belangrijk dat je akkoord geeft dat IBKI deze gegevens mag gebruiken. Dit kun je doen door een akkoord vinkje te zetten in MIJN IBKI.
De nieuwe pas wordt afgegeven bij iedereen die na 01-07-2020 rijinstructeur wordt of bij iedereen die vanaf deze datum zijn WRM bevoegdheid verlengt.

 

Cursussen
TOTAALOVERZICHT
Kunnen wij je ergens mee helpen?

Neem gerust een kijkje op onze website of neem via onderstaande gegevens contact op met Wilko Lenoir.

image-here